LIDERATGE I ÈTICA - Coach Anna Casas
1645
post-template-default,single,single-post,postid-1645,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

LIDERATGE I ÈTICA

LIDERATGE I ÈTICA

El 24 i 25 de febrer vaig asistir al “Coaching Ethics Forum”  (https://coachingethicsforum.com/), en el qual hi varen haver una sèrie de presentacions i tallers molt interessants i instructius.

Opino que vivim immersos en qüestions ètiques i al mateix temps no ens adonem de la importància que requereix cadascuna d’aquestes qüestions. És com el peix que viu a l’aigua i no sap què és l’aigua.

 

 

Com definim l’ètica? L’Enciclopèdia Catalana la defineix així:

“L’ètica, com a disciplina filosòfica, cerca les raons per les quals hom ha de comportar-se d’una determinada manera, més enllà de la simple acceptació d’unes normes socials vigents o de l’autoritat externa d’un legislador, sia aquest humà o diví. És més difícil, en canvi, d’establir la diferència existent entre ètica i moral; etimològicament signifiquen el mateix i sovint l’ús d’un terme o de l’altre és convencional (entre els reformats hom anomena ètica —o ètica teològica— el que entre els catòlics és conegut com a moral —o teologia moral—; aquests, d’altra banda, identifiquen l’ètica amb la filosofia moral)”

 

En la pràctica del lideratge, del coaching, de la supervisió de coaching, ens podem plantejar:

  • Què significa ser ètic?
  • Per què és important l’ètica?
  • Què és un dilema ètic?
  • Amb qui compartim aquests temes?
  • Com donem suport als nostres equips en las qüestions ètiques?

L’aprenentatge que me’n vaig endur és que és essencial de veure com gestionem les qüestions ètiques, com enfoquem aquests temes. Necessitem identificar i entendre tots els sistemes que conflueixen en la qüestió: els nostres valors personals, la cultura de l’organització, la cultura del país, les lleis, els drets humans universals…. De fet, necessitem fer conscient d’aquest entorn ètic al nostre personal, el de l’organització i el dels altres sistemes, per poder tenir una millor comprensió de la situació.

Personalment per poder tractar aquests temes necessito fer una pausa, reflexionar i dialogar amb una altra persona, tenir diferents perspectives, entendre la meva pròpia subjectivitat… Algú va dir: “El perill és tenir una sola història”.  Si estic acompanyada, veuré més coses.

I tu, com resols els teus dilemes ètics?

El mantra és: “Fes el menys mal possible i el major bé comú.”

 

No Comments

Post a Comment