Què és el coaching? - Coach Anna Casas
549
post-template-default,single,single-post,postid-549,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

Què és el coaching?

Què és el coaching?

Hi han moltes maneres d’explicar-ho.  Aquesta és la que a mi m’agrada: el coaching NO és una teràpia. Tampoc és donar consells. I tampoc és jutjar, ni ensenyar.

El coaching és una conversa confidencial entre el client (coachee: sigui un jove, un adolescent, una mare, un pare, un directiu, etc.) i el coach per ajudar a la persona a descobrir com és, a entendre com actua i a partir d’aquí, acompanyar-la en els canvis que ella decideixi fer.

Ah! I sempre en positiu. 

El coaching mira endavant, al futur, i això vol dir que ajuda a la persona a ser conscient d’on està avui i a definir cap on vol anar, sigui a curt, mig o llarg termini. Aquest esquema mostra el procés de coaching.

coaching-proces

Amb el coaching acompanyem per establir un pla d’acció, pas a pas per aconseguir els nostres objectius, siguin de família,  personals, d’empresa, de benestar personal, a l’escola, etc.

L’origen del coaching com a eina de desenvolupament personal, tal com l’entenem avui, és en el món de l’esport, als EUA en el anys cinquanta. Uns entrenadors van començar a utilitzar unes tècniques diferents. En lloc de dir als esportistes com havien de fer els moviments, els van començar a demanar que observessin i experimentessin com entrenaven, per descobrir què podien fer diferent, tant a nivell físic, com mental.

I aquí intervé un factor fonamental: quins eren els pensaments que ajudaven a assolir els objectius? Quins pensaments els impedien arribar als resultats esperats? Aquestes noves tècniques en el món de d’esport van aconseguir uns resultats excel·lents. I  arran d’aquest èxit es van començar a aplicar als equips de vendes de les empreses, amb l’idea de millorar els seus resultats. I així va ser. Dels EUA aquestes tècniques van passar al Regne Unit i desprès a la resta d’Europa. Avui en dia el coaching està molt consolidat en l’esport i l’empresa multinacional; està creixent ràpidament en el àmbit particular (life coaching) i s’està introduint en el mon de l’educació d’adolescents i joves.

Un bon coach és aquell que sap potenciar el millor de la persona perquè aquesta aconsegueixi els seus objectius particulars o d’equip, com adult, com jove o com adolescent, siguin d’esport, d’empresa, o personals. I la manera de fer-ho és a través de preguntes efectives. Cadascú de nosaltres tenim dins nostre, encara que a vegades no ho sembli, la solució als nostres problemes i reptes. La funció del coach és facilitar aquest descobriment i acompanyar per vèncer les pors i creences que ens impedeixen tirar d’endavant.

El que passa en la nostra ment és fonamental en les nostres accions! Un pensament ens fa sentir d’una manera i a partir d’aquí actuem en conseqüència. Quan aquest tres factors (pensaments, sentiments i accions) són coherents amb els nostres objectius i valors llavors podem estar contents amb nosaltres mateixos. En definitiva el coaching ens ajuda a conèixer-nos millor.

Us convido a fer una pausa, per veure què és el més important per a vosaltres i per definir un Objectiu 2015 en aquesta àrea de la vostra vida. A continuació decidiu el primer micro-pas a fer.

No Comments

Post a Comment