EL SALARI EMOCIONAL I EL BENESTAR EN LES EMPRESES: UNA RESPONSABILITAT DEL LIDERATGE - Coach Anna Casas
1780
post-template-default,single,single-post,postid-1780,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

EL SALARI EMOCIONAL I EL BENESTAR EN LES EMPRESES: UNA RESPONSABILITAT DEL LIDERATGE

EL SALARI EMOCIONAL I EL BENESTAR EN LES EMPRESES: UNA RESPONSABILITAT DEL LIDERATGE

En els darrers temps, els clients em demanen pel SALARI EMOCIONAL.

En què consisteix exactament aquest concepte?

Què puc fer i com el puc implementar en l’empresa?

La definició de salari emocional és la compensació no econòmica del treball que satisfà les necessitats de les persones en tots els àmbits: personal, familiar i professional.

 

És un tema molt actual.

Dins de l’àmbit empresarial i organitzacional es parla:

-de la retenció del talent;

-de tenir un bon ambient de treball;

-del benestar de les persones dins de l’empresa;

-de tenir en compte no solament la productivitat i el resultat econòmic del negoci, sinó també de ser conscients de l’impacte que la manera de ser i fer (la cultura) té en les persones dins i fora de l’organització.

Com ho fem?

 

Ens parlen que hem passat d’un entorn VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu) a un entorn BANI (traducció al català: fràgil, ansiós, no lineal i incomprensible). Davant de tota aquesta complexitat creixent és imprescindible aprendre a mantenir un equilibri i harmonia mentals.

 

Aquesta situació de “no saber” i de no poder prevenir el futur exigeix una gestió de les emocions, tant les pròpies com les de l’equip, per acompanyar els equips a mantenir aquest equilibri i prendre les millors decisions moment a moment.

 

Per liderar i fomentar aquest equilibri és imprescindible tenir en compte i respectar les veritables necessitats humanes. És a dir, les persones volem sentir que:

-la feina ens omple;

-hi ha un perquè i una raó de cada dia de treball;

-estem aprenent;

-ens sentim apreciats;

-formem part d’un equip;

-contribuïm al bé comú.

Aquestes són una part de les responsabilitats del lideratge.

 

Estem parlant de CUIDAR les persones, de posar el focus no solament en una xifra final del compte de resultats, que també és important, sinó de tenir en compte i incloure-hi aquest intangible tan enorme que és el benestar de les persones. La sensació de benestar permetrà fer front a les dificultats des d’una posició de calma i claredat mental.

 

Què poden fer els CEOs, gerents i la direcció de RH amb els seus equips? Bé, crec que es tracta de CANVIAR LA PERCEPCIÓ. El canvi de percepció ens portarà a canviar la història i el que en anglès es diu mind-set. És adonar-se d’una altra perspectiva humana, que ha sigut bastant invisible però que existeix, i aconseguir transformar-la.

 

A mi, personalment, l’expressió salari emocional no m’agrada. Crec que no descriu suficientment bé el que hi ha implícit. Crec que el salari emocional va molt més enllà de remunerar i/o compensar.

 

El concepte de salari emocional va d’entendre les persones, de connectar, de cuidar, de dialogar, d’implicar les persones perquè cadascuna d’elles se senti part del projecte i senti que el seu treball hi contribueix activament. Evidentment, cal tenir molt clares les responsabilitats a portar a terme per cada persona de l’equip.

 

El  lideratge crea les interrelacions personals que són el pont cap als canvis necessaris per  moure’ns en aquest entorn tan complex. Per exercir aquest lideratge fa falta VALENTIA.

 

I com ho fem?

Doncs pas a pas. El primer pas és preguntar a les persones. Fes un qüestionari i demana la seva opinió.

 

T’ajudo a preparar el qüestionari, a passar-lo de forma anònima, a recopilar els resultats i a dissenyar un pla d’acció per iniciar aquesta nova etapa de canvis.

 

* Paraula i  caligrafía extretes del llibre «Palabras con Corazón», de María Eugenia Manrique. Editorial Kairós

No Comments

Post a Comment